Негативний вплив кисню, температури, вологості повітря на комбікорм та взаємодія різних компонентів між собою призводить до глибоких фізико-хімічних змін у продуктах, що є результатом окислювальних процесів та руйнування біологічно активних речовин. Ці явища посилюються при збагаченні готової продукції кормовими жирами, продукти розщеплення яких сприяють окисленню жиророзчинних вітамінів (А, Е, D, К), каротину, ксантофілів з утворенням вільних низькомолекулярних жирних кислот, альдегідів та кетонів.
Для стабілізації органічних сполук ліпідної природи застосовують антиоксиданти, які взаємодіють з вільними радикалами (ініціаторами реакцій окислення), запобігаючи їх утворення.
Антиоксиданти (антиокислювачі, інгібітори окиснення) – це речовини, які сповільнюють процес окиснення комбікормів і тим самим збільшують термін їхньої придатності. За функціональною дією вони повинні безпосередньо реагувати з молекулярним киснем, не допускаючи його до взаємодії з продуктом, обривати (призупиняти) радикально-ланцюговий процес окиснення, розщеплювати утворені при цьому в сполуках пероксидні зв’язки.