Інгібітор грибків, фунгіцидний засіб

Тваринництво та птахівництво несе значних втрат в результаті грибків, що потрапляють в організм тварини разом з кормами. В даний час відомо більше 300 мікотоксинів. Їх негативна дія виражається в наступному: зменшується кількість споживання корму, погіршується поживна цінність продукту, утворюється негативний вплив на секрецію ендокринних залоз, відбувається ослаблення імунітету.

  • Волога. Вміст вологи понад 13-14% або високий відсоток відносної вологості повітря. Вологість – найбільш важливий фактор, який визначає розростання плісняви. Якщо вміст вологи знижується нижче до 12%, цвіль перестає рости, але її спори не гинуть. Невеликі зміни відносної вологості в атмосфері можуть швидко підняти вміст вологи в кормі вище «безпечного» рівня. Тому інгібітор грибків необхідний для зберігання кормів і зерна;
  • Температура. Мікроорганізми, що викликають псування кормів, здатні рости в широкому діапазоні температур – від 0°С до 49°С. Оптимальним для цвілі є температурний інтервал від 21°С до 33°С, а гриби роду Fusarium добре ростуть і при температурі близько 10°С;
  • Пошкодження зерна. Неушкоджене зерно має природну захисну оболонку, що запобігає його псуванню. Однак подрібнені або пошкоджені комахами зерна є сприятливою умовою для проростання різних мікроорганізмів;
  • Засуха. Зерно, вирощене під час посухи, частіше буває пошкоджено птахами і комахами. Це сприяє зараженню його на полях спорами цвілі та іншими шкідливими мікроорганізмами. Аналізи зразків зерна показують, що в посушливі роки вищий вміст цвілі і їх токсинів.

Для вирішення цієї проблеми застосовуються інгібітори грибків, фунгіцидні засоби. Це кормові добавки, що представляють собою суміші органічних кислот (бензойна, пропіонова, сорбінова та інші) і їх солей, що призначені для запобігання ураження кормової сировини і комбікормів пліснявими грибами. Обробка кормів перед закладкою на зберігання інгібіторами грибків дозволяє збільшити термін зберігання, поліпшити поживну цінність і смакові якості, перешкоджає злежуванню кормів.